Tajemství Etrusků: Proč stavěli podzemní pyramidy?

Výsledek obrázku pro etruskové

Archeologové vstupují do sklepení pod městečkem Orvieto. Dostávají se stále hlouběji pod zemský povrch. Během výzkumu badatele nepřestává trápit otázka: K čemu rozlehlé prostory vlastně sloužily? Předchůdci Římanů nechávají opět odborníky tápat…

Že Etruskové patří k nejzáhadnějším národům Evropy, je všeobecně známé. Nikdo neví, odkud přesně do Itálie přišli, proč byli doslova posedlí smrtí a věštěním. Nad jejich znalostmi medicíny žasnou i dnešní chirurgové. Nedávný objev v italském městě Orvieto ukazuje, že etruská civilizace skrývá ještě mnohem více tajemství, než jsme si doposud mysleli.

Zatímco jiné národy vztyčovali pyramidy k nebesům, Etruskové je ukrývali pod zem.

Co je k tomu vedlo?

podzemí

Neskutečně zvláštní sklep

Italský archeolog Claudio Bizzari obdrží začátkem roku 2011 žádost o prozkoumání sklepení jednoho z orvietských domů. Majitelé nemovitosti totiž objevili ve svém sklepě schody vedoucí kamsi do neznáma. Nejde o žádnou zvláštnost.

Kvůli tomu, že se město nachází na stolové hoře ze sopečného tufu, měli Orvietší jen málo příležitostí k rozšiřování svého bydliště, a tak budovali nové prostory alespoň v podzemí. Jenže brzy se ukáže, že tentokrát nejde o jen tak obyčejný sklep. Archeologové nejdřív narazí na historickou padělatelskou dílnu, z níž se dostanou hlouběji pod zem.

Čeká na ně místnost, která se z nevysvětlitelných důvodů směrem dolů rozšiřuje. Jak výzkumníci objevují další prostory, začíná jim svítat. Stojí v podzemní pyramidě! A ta rozhodně není jediná. Chodba je zavede do další podobné stavby.

Kdo a proč je postavil?

Podzemí městečka Orvieto je doslova protkané místnostmi a chodbami. Jaká tajemství skrývají tyto rozsáhlé prostory?

Neznámý účel


Podle stáří a nalezených předmětů odborníci určí za stavitele pyramid tajemné Etrusky. Ti si v podzemních stavbách libovali. K čemu měli sloužit právě tyto? Jedna hypotéza říká, že by se mohlo jednat o nádrže na vodu. Jenže tato domněnka se brzy ukáže jako lichá. Na stěnách totiž není patrná žádná stopa vlhkosti. Proto archeologové spekulují o podzemním chrámu či hrobce.

„Odpověď zřejmě leží na dně pyramidy. Problém je, že nevíme, jak hluboko musíme kopat, abychom se tam dostali,“ posteskl si zhruba před rokem Bizzari. Záhadou rovněž zůstává, proč Etruskové místo asi v pátém století před naším letopočtem zapečetili. Historikům příliš nepomáhá ani více než sto padesát nápisů v etruském jazyce, které v podzemí nalezli.

Význam většiny etruských slov totiž dosud neznáme.

Za jak dlouho se archeologům podaří dospět na dno pyramidy?

Etruskové patří k nejzáhadnějším starověkým národům Evropy. Na snímku je etruský sarkofág.

zdroj: epochaplus.cz

Komentáře