Vědci žasnou nad záhadným signálem

Výsledek obrázku pro cosmic signal

Když astronomové zachytili zvláštní signál v galaktické kupě v souhvězdí Perseus, vzdáleném od nás miliony světelných let, poznali, že narazili na něco mimořádného.

„Nemohla jsem uvěřit svým očím,“ komentovala objev Esra Bulbulová z Harvardského centra pro astrofyziku, „protože to, co jsme našli, nemohlo být - na první pohled – vysvětleno známou fyzikou.“

„Záhadný signál přišel v roce 2012 ze souhvězdí Persea, kde se nacházejí tisíce galaxií. Data sbírá rentgenová observatoř Chandra, která pracuje na oběžné dráze Země od roku 1999. Chandra pozoruje například rentgenové dvojhvězdy, supernovy, pulzary nebo kvazary v "měkkém" rentgenovém záření od 1 keV do 10 keV.

Kupa galaxií v Perseu je obklopena mrakem nesmírně horkého plynu, který obsahuje ionty, z nichž každý emituje svou vlastní „linii“ v rentgenovém spektru. A právě jeden podivný vrchol na této linii si astronomové neuměli vysvětlit, když analyzovali „spektrální signaturu“. Linie se objevila v hodnotě 3.56 kiloelektronvoltu, což neodpovídá žádné známému atomárnímu tranzitu. Astronomka Bulbulová znovu prověřila data, přičemž použila výstupy ze dvou různých observatoří, ale anomálie zůstala. Nejde o chybu detektoru, ale o reálný jev. Linie byla objevena v mnoha dalších galaxiích. Existenci stejné linie v galaxii v Andromedě potvrdili nizozemští vědci. Někteří vědci začali hypotetické částici říkat z legrace „bulbulon“.

Podle vědců by zaznamenaná emise mohla být důsledkem rozpadu „sterilních neutrin“, což jsou hypotetické částice, které by mohly utvářet temnou hmotu. Astronomové z Harvardu doufají, že objevili stopu, která by mohla vést k vysvětlení této velké astronomické záhady posledních desetiletí.

Před 35 lety zachytil radioteleskop na Big Ear Radio Observatory signál, který měl všechny znaky umělého mimozemského původu. Podívejme se na historii této události i na celé hledání mimozemských signálů pod značkou SETI.

zdroj: http://internetweek.cz

Komentáře