Záhadné čáry na planině Nazca

Výsledek obrázku pro nazca lines

Obrazce na planině Nazca jsou staré přibližně 2500 let. Dnes je toto území pouští, avšak v období přibližně 200 př. n. l. – 800 let n. l. bylo zemědělsky využíváno domorodým kmenem Nazca. O tomto kmeni máme jen útržky informací, protože se nedochovali žádné písemnosti a ani zánik této kultury není dodnes objasněn. Dodnes není jednoznačně dokázano, k jakému účelu obrazce sloužili.

Indiáni vytvořili přes tři stovky různých obrazců, nejčastěji s tématikou zvířat. Časté jsou ale i lidské postavy či jiné geometrické útvary. Tyto obrazce obvykle měří několik desítek metrů. Zvláštní jsou i několikakilometrové rovné čáry. Asi nejznámější je Nazcaszké vyobrazení kolibříka.

Vytvořit obrazce je velice jednoduché - stačí odstranit svrchních 10 - 20 centimetrů hmoty vulkanického původu. Pod ní se nalézá světlejší hornina, díky které jsou obrazce dobře viditelné. Samotné vytvoření obrazce zabere menší skupině lidí maximálně den nebo dva, na druhou stranu museli být všechny obrazce pečlivě vyměřeny.Z zemského povrchu jsou totiž tyto obrace nerozlišitelné.Sami tvůrci je proto pravděpodobně neměli jak pozorovat. Je ale možné, že používali první primitivní balóny. Díky nim by mohli dirigovat práci ostatních na zemi.

Existuje několik teorií o tom, jaký účel tyto obrazce mají. Asi nejpravděpodobnější je rituální či náboženský význam těchto obrazců. Pomocí nich obyvatelé planiny Nazca uctívali své bohy, popřípadě s nimi komunikovali. Je také možné, že obrazce sloužili jako obrovský astronomicky kalendář, jehož linie směřovali na významné body na obloze. Asi nejodvážnější je teorie, určující mimozemšťany za původce obrazců. Je také možné, že obrazce sloužili naopak k upoutání těchto návštěvníků z vesmíru, nebo rovné dlouhé linie využívali jako přistávací dráhy.

Mýty a fakta historie - Čáry v Nazce:


Z oblasti je dnes jedno velké turistické centrum. Je snadné si pronajmout malé sportovní letadlo a kochat se z výšky 150 metrů uměním dávných civilizací. Ubytovat se lze ve městě Nazca.

Výsledek obrázku pro nazca lines
Výsledek obrázku pro nazca lines
Výsledek obrázku pro nazca lines
Související obrázek

zdroj: http://internetweek.cz

Komentáře